Bloc de Traduccions Idiomatic

Benvinguts/benvingudes al bloc de Idiomatic Language Services S.L.105 anys després de la seva creació, avui 3/5/2021 desapareix definitivament el Llibre de Família


Després de més d’un segle vigent, ahir va desaparèixer definitivament el Llibre de Família, aquell petit quadern que recull, l’acta de matrimoni i al que es van afegint els fills a mesura que van naixent. Un llibre que ha estat present en totes les cases al llarg dels darrers 105 anys.

A partir d’avui ja no ens el demanaran, els organismes que necessitin les dades que es reflectien en el Llibre de Família, les hauran d’obtenir a través dels arxius digitalitzats del Registre Civil. Si no el volem llençar, el podem guardar de record com tantes altres “coses del passat”.

El Llibre de Família va ser creat el 15 de novembre del 1915 durant el regnat d’Alfons XIII que els van repartir per Nadal al preu d’una pesseta. Des de llavors quan se celebrava un matrimoni, el jutge o delegat que en aquells temps acostumava a ser el capellà, entregava el Llibre de Família amb la inscripció del matrimoni i on després s’anirien anotant els naixements dels fills o les defuncions d’algun membre de la família.

Durant la postguerra i fins als anys 60 es va afegir la fotografia dels nuvis. Alguns de nosaltres haurem sentit a parlar als nostres pares o avis que durant la dictadura, el Llibre de Família era una forma de control. Quan una parella es volia registrar en un hotel, el recepcionista demanava el Llibre de Família per comprovar que realment estaven casats, sinó no els facilitaven l’accés a l’habitació, cosa que va fer proliferar els moblés com la famosa “Casita Blanca” de Barcelona, on una parella podia entrar lliurement sense cap control.

En l’època franquista també es va afegir la professió per poder controlar els subsidis a què tenien dret els treballadors en funció del nombre de membres que componien la família. Per poder obtenir el Llibre de Família era requisit imprescindible que existís un matrimoni, les mares solteres haurien d’esperar sis anys després de la mort del dictador per poder obtenir-lo i registrar els seus fills.

Al llarg d’aquests més de cent anys han canviat molt les coses i en el moment en què es va aprovar el matrimoni homosexual l’any 2005 es va haver d’adaptar per poder inscriure les parelles del mateix sexe.

Anteriorment posava: “Libro de família expedido para Don… i Doña…”

Actualment posava: “Libro de família expedido para Don/Doña… i Don/Doña…”

A partir d’avui cada persona quan neixi rebrà un codi alfanumèric on s’inscriuran totes les seves dades. A partir d’ara el registre passa a ser individual per a cada persona.


Esportivitat i les bones maneres són la cara bonica del futbol: gestos idiomàtics

Aquest mes s'ha repetit un gest simpàtic, que mostra que l'esportivitat i les bones maneres són la cara bonica del futbol. És positiu veure com aprenem de les cultures i de la manera de fer de diferents llocs, sumant i reforçants els llaços que ens uneixen i que es reflecteixen en l'esport.

El Nacional he escrit el següent: Els equips de futbol són més o menys simpàtics per als aficionats depenent de si són hostils o no amb el seu equip, i costa molt fer canviar les opinions dels futbolers. Però si algun seguidor del Girona li tenia mania al Cadis, segurament ara li tingui una mica menys de tírria després de repetir un gest en la llengua del club gironí.

Que un equip professional parli del rival en la seva llengua és gairebé insòlit si es tracta d'un equip espanyol de fora de la zona de parla catalana. I qui demostra aquesta proximitat i respecte és el Cadis. Expressant-se sense cap complexe en català a través de Twitter.

El club andalús ja quan va arribar a Catalunya va fer una primera piulada en català. I el Girona va respondre.

I després d'acabar el partit dels setzens de final de la Copa del Rei contra el Girona, que va acabar amb victòria catalana a Montilivi gràcies al doblet de Valery Fernández, va tornar amb el català. Nou gest del Cadis donant l'enhorabona al club gironí.

La xarxa respon el Cadis

Aquesta nova resposta en català ha tornat a fer reaccionar la xarxa. Alguns usuaris seguidors del Cadis han vist que la piulada s'ha fet utilitzant el català i han contestat el club andalús. Respostes a favor i també en contra.

Un clàssic idiomàtic del Cadis

Aquesta, però, no és la primera vegada que el Cadis i la seva gent de comunicació piquen l'ullet al seu rival amb el tema de l'idioma. Aquest gest amb el Girona ja el van tenir la temporada passada quan van agrair en català el passadís que el Girona li va fer per a felicitar-los pel seu ascens.

El Cadis també ha piulat en l'idioma oficial del territori que visita en més d'una ocasió, a banda de fer-ho en català. Quan ha visitat Galícia i el País Basc, també va piular en gallec i euskera.Bus d'Idiomatic amb el Girona F.C. temporada 2013-2013 a les fires de Girona

El dia de la llengua Àrab (18 de desembre)

El 18 de desembre de 1993, les Nacions Unides van reconèixer l’àrab com una de les sis llengües oficials de l’ONU, reconeixent la seva importància i ús generalitzat a tot el món.

Tot i que aprendre àrab pot semblar complicat, podem agrair a l’àrab diverses paraules en anglès importants i útils: àlgebra, alcohol, cafè, luffa, tarifa, cotó i moltes més paraules en anglès, català i castellà provenen d’arrels àrabs.

La majoria de les paraules es construeixen a partir d’una arrel bàsica relacionada temàticament. Totes les paraules relacionades amb l'escriptura, per exemple, contenen les lletres "k, t, b", augmentades amb parts de paraules addicionals. D’aquesta manera, podeu entendre la categoria d’una paraula al món estudiant-ne l’arrel.

Igual que altres llengües semítiques, l'àrab s'escriu de dreta a esquerra i conté alguns sons que no existeixen en anglès o en altres idiomes. El bell "alfabet" de l'àrab no és en absolut un alfabet, almenys no en el sentit fonètic amb què estem acostumats. En el sistema d'escriptura abjad, cada símbol significa una consonant, amb accents que proporcionen els sons vocàlics. En lloc de les majúscules, es fa èmfasi mitjançant l’ús de cometes.

La major part del nostre coneixement de l’àrab clàssic prové de l’Alcorà, el llibre sagrat de l’Islam. L'escriptura és el primer registre important de la llengua àrab escrita i proporciona una valuosa informació sobre l'estructura de la llengua antiga. Avui, més de mil milions de musulmans estudien àrab per llegir l'Alcorà en la seva llengua original.

Una de les llengües més antigues del món i la sisena més parlada al món, l'àrab es va originar a les llengües protosemites del Pròxim Orient al segle VII. La paraula "àrab" significa "nòmada", cosa que insinua les arrels de la llengua a les tribus nòmades de la península àrab actual.

Els parlants d’àrab ens van proporcionar algunes de les eines més importants de la civilització, incloses l’àlgebra, la química i el raspall de dents. Els àrabs van tenir una forta influència en la música, la cultura i la ciència europees. No pots viure sense cafè? Pots agrair als iemenites del segle IX que us el portessin!

Si alguna vegada us heu plantejat aprendre àrab, llavors el dia de la llengua àrab el 18 de desembre és un bon dia per començar a fer-ho. Fa més de mil anys, l’àrab va néixer de les llengües protosemites de l’antic Orient Mitjà. Avui en dia el parlen més de 400 milions de persones a 25 països.

Idiomatic ara comença el seu propi departament d'àrab. Més informació pròximament!Què és la norma ISO 17100 (abans UNE 150138)?

La norma ISO 17100: 2015 proporciona requisits per als processos bàsics, recursos i altres aspectes necessaris per a la prestació d’un servei de traducció de qualitat que compleixi les especificacions aplicables.

L’aplicació de la norma ISO 17100: 2015 també proporciona els mitjans pels quals un proveïdor de serveis de traducció (TSP) pot demostrar la conformitat dels serveis de traducció especificats a la norma ISO 17100: 2015 (abans UNE 15038) i la capacitat dels seus processos i recursos per oferir un servei de traducció que satisfaci els requisits del client i altres especificacions aplicables.

Les especificacions aplicables poden incloure les del client, del propi TSP i de qualsevol codi industrial rellevant, guies de bones pràctiques o legislació.

L’ús de la producció bruta de la traducció automàtica més la postedició està fora de l’abast de la norma ISO 17100: 2015.

La norma ISO 17100: 2015 no s'aplica als serveis d'interpretació.

Traducció Jurada amb signatura electrònica i en format digital.

La "Oficina de Interpretación de Lenguas" O.I.L. del Ministeri d'Assumptes Exteriors del Govern Espanyol va emetre un escrit en què s'accepten les traduccions signades digitalment. A poc a poc es van posant al dia de les noves tecnologies. Tanmateix, és important consultar si l'organisme que ha d'acceptar la traducció accepta les traduccions en format digital. En un món ideal s'estalviaria el cost innecessari de correus o missatgeria, desplaçaments innecessaris dels clients i en general la pèrdua de temps.


Video promocional de traduccions Idiomatic en anglès.

A partir del dimarts 2 de juny tornarem a atendre al públic de forma presencial.

Idiomatic reobre les oficines després del confinament pel COVIT-19

Nou video de promoció per les xarxes socials.

Aquest és el darrer vídeo per promocionar Traduccions Idiomatic a les xarxes socials.