Escudella

escudella f

Recepta a cuina de l'horta

Definició

Plat d’arròs, fideus o qualsevol altra pasta, cuit amb el brou de la carn d’olla o solament amb aigua i algun condiment.

Escudella, carn d’olla i entrant. He pres dos plats d’escudella. Escudella de pagès.

Etimologia

Del llatí scutella, ‘copeta, tasseta’; l’escudella és també el ‘vas de terrissa, de pisa, etc., de forma de casquet esfèric, on se serveix especialment la sopa, l’escudella, el brou’. Un altre mot de la mateixa família és escudellar. Vegeu també la terra d’escudelles i l’escudellòmetre.

«Tal com explica l’historiador de la cuina i la gastronomia Jaume Fàbrega, l’escudella deu el seu nom al bol en què, a l’edat mitjana, se servia la sopa —s’escudellava— i, d’ací, va passar a designar el plat. Com la paella i la cassola» (Joan Safont Plumed, «L’escudella, del plat de cada dia a protagonista de la taula de Nadal», VilaWeb, 10.12.2022).

Usos

 • Dins d’aquest mateix context nadalenc, els catalans no mengem besuc o llobarro per Nadal, com és costum a les llars espanyoles, sinó que és significativament identitari menjar escudella i carn d’olla, un plat molt més semblant al bollito misto italià que no pas al cocido madrileny.
  Dolors Oller, «Construcció i deconstrucció de la identitat: mites d’incumbència literaris»,
  L’Espill, núm. 21, hivern 2005

 • [21 de juliol del 1918] A casa del senyor Francisco fan olla cada dia i arròs els diumenges. Sis dies d’escudella, carn d’olla i un platillet de carn o de peix. I els diumenges, arròs, per canviar. Sospito que aquests menús ja fa molts anys que duren en les cases benestants del país. Constitueixen la columna bàsica de l’estructura alimentària familiar. Per això és tan curiós de constatar que ara, en aquests moments, s’estan produint els primers símptomes contraris a una persistència que semblava definitivament assegurada. En la societat vilatana es nota la presència d’elements contraris a la carn d’olla. Aquests elements tenen ardor, i tinc la impressió que triomfaran plenament.
  Josep Pla,
  El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)

Tema de la setmana

Nadalíssims

Enllaços

Temes i etiquetes

 • menjar i beure

 • Nadal