Català

El català és una llengua romànica occidental. És la llengua oficial d'Andorra i una llengua oficial de tres comunitats autònomes a l'est d'Espanya: Catalunya, València i les Illes Balears. El català té una història i literatura molt important i rica. També és un tema d'estudi en lingüística, i hi ha molts recursos disponibles per aprendre la llengua. El català és parlat per unes 9.000.000 persones a Espanya i unes 125.000 a França, així com per unes 30.000 a Andorra i unes 40.000 a l'Alguer, Sardenya, Itàlia. Per promoure l'ús del català, la Generalitat de Catalunya (el govern autònom oficial de Catalunya) dedica part del seu pressupost anual a la promoció de l'ús del català a Catalunya i en altres territoris.

La paraula "català" deriva del nom territorial de Catalunya, que té una etimologia disputada. La teoria principal suggereix que Catalunya (Llatí Gathia Launia) deriva del nom Gothia o Gauthia ("Terra dels gots"), ja que els orígens dels comtes, senyors i gent catalans es van trobar a la Marca de Gothia, d'on teòricament deriva Gothland > Gothlandia > Gothalania > Catalunya.

El català és una llengua romànica occidental parlada a Andorra, Catalunya, València, les Illes Balears, l'Alguer i altres territoris. És una llengua amb una rica història i literatura, i hi ha molts recursos disponibles per aprendre-la.