Manuel Sanchís Guarner

Pere Sala, Redactor de continguts de Traduccions Idiomatic

Arxiu: 16 DE DESEMBRE DE 1981

Mor Sanchís Guarner, el filòleg que va desentranyar l'origen dels dialectes del català

Va desvelar l'origen dels dos principals dialectes del català (central i occidental) atribuint-los al substrat preromà


Temps de lectura: 2 minuts


Mor Sanchís Guarner, el filòleg que va desentranyar l'origen dels dialectes del català

En aquest dia fa 42 anys, a València, moria el professor Manuel Sanchís Guarner, un dels filòlegs i historiadors més rellevants dels Països Catalans durant la segona meitat del segle XX. Manuel Sanchís, nascut a València el 1911, es va llicenciar en Dret a la Universitat de València (1934) i es va doctorar en Fonètica i Dialectologia a la Universitat de Madrid (1936). Durant la Guerra Civil, va combatre a les files de l'exèrcit republicà, i després del conflicte, el règim franquista el va recloure en un camp de concentració de presos polítics.

Va ser alliberat el 1943, però no se li va permetre tornar a València fins al 1959. Durant aquests anys d'exili (1943-1959), va residir a Mallorca i va col·laborar amb mossèn Alcover i Moll en l'elaboració del Diccionari català-valencià-balear. No obstant això, la contribució més destacada del professor Sanchís Guarner al camp acadèmic va ser la seva recerca sobre l'origen dels dos grans dialectes del català: el català central (comarques de la Catalunya Nord, Girona, Barcelona, la meitat nord de Tarragona i les illes Balears) i el català occidental (comarques de Lleida, la Franja d'Aragó, la meitat sud de Tarragona i el País Valencià).

Segons Sanchís Guarner, en el català primigeni (segles IX a XII), les diferències entre aquests dos grups dialectals ja eren notables. Ho atribuí a un fenomen que va anomenar "substrat preromà". Segons el filòleg, les llengües indígenes del territori que més tard seria Catalunya van influir en la fonètica del llatí imposat pels romans (segles III aC a V dC). Així, el llatí vulgar adquirit per les societats nord-ibèriques (litoral costaner) presentava lleugeres diferències fonètiques respecte al que adquiriren les societats protobasques (capçalera del Segre i de les Nogueres).

L'expansió del català des dels antics comtats carolingis cap a la Catalunya Nova, les illes Balears i el País Valencià (segles XI a XIII) representaria també la projecció d'aquests dos grans sistemes dialectals. El Camp de Tarragona seria repoblat amb gent de la Catalunya central, mentre que les Illes Balears ho serien amb població del Rosselló, l'Empordà i el recentment repoblat Camp de Tarragona. Això explicaria per què el català del Camp de Tarragona i les Balears pertany al grup central, mentre que a la plana de Lleida i la vall baixa de l'Ebre, l'element repoblador dominat seria originari del Pirineu, amb arrels protobasques. Per aquest motiu, el català d'aquests territoris es classificaria dins del grup occidental.

Pel que fa a la llengua del País Valencià, Sanchís Guarner sostenia que era el resultat de la repoblació catalana del segle XIII. Defensava que era la mateixa llengua i afirmava que aquesta repoblació, en gran part amb colons originaris de les terres de Lleida i de la vall baixa de l'Ebre, va influir decisivament en la direcció dialectal del català valencià, orientant-lo cap al grup occidental, tot i la influència minoritària però important de l'element aragonès, amb una llengua que tenia un substrat proto-basc.


FAQ

Qui era Manuel Sanchís Guarner?

Manuel Sanchís Guarner va ser un filòleg i historiador valencià, nascut a València el 1911 i mort el 1981. És considerat un dels filòlegs més importants dels Països Catalans, i la seva obra va tenir un impacte decisiu en la comprensió de l'origen i l'evolució de la llengua catalana.

Quina va ser la seva contribució més destacada?

La contribució més destacada de Sanchís Guarner va ser la seva recerca sobre l'origen dels dos grans dialectes del català: el català central i el català occidental. Segons la seva teoria, aquestes dues variants dialectals ja estaven diferenciades en el català primigeni, i aquesta diferenciació es va accentuar amb la repoblació dels territoris catalans al llarg dels segles XI al XIII.

Quina va ser la seva teoria sobre l'origen del català?

Sanchís Guarner va argumentar que les llengües indígenes del territori que més tard seria Catalunya van influir en la fonètica del llatí imposat pels romans. Així, el llatí vulgar adquirit per les societats nord-ibèriques presentava lleugeres diferències fonètiques respecte al que adquiriren les societats protobasques. Aquestes diferències es van accentuar amb la repoblació dels territoris catalans, i van conduir a la formació dels dos grans dialectes del català.

Quina va ser la seva teoria sobre el català valencià?

Sanchís Guarner sostenia que el català valencià era el resultat de la repoblació catalana del segle XIII. Afirmava que aquesta repoblació, en gran part amb colons originaris de les terres de Lleida i de la vall baixa de l'Ebre, va influir decisivament en la direcció dialectal del català valencià, orientant-lo cap al grup occidental.

Paraules clau